5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Hoesten bij paarden

 

Hoesten bij paarden: wat betekent dit?

Wanneer een paard hoest, kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken, waardoor de slijmproductie toeneemt. Dit slijm wordt na verloop van tijd steeds taaier en kan vast gaan zitten in de bronchiën, wat ademhalen bemoeilijkt. Er kunnen verschillende oorzaken verbonden zijn aan zo'n situatie, waaronder een slechte kwaliteit voer en veel stofontwikkeling in de stal. Het is wel belangrijk om dit probleem te behandelen en voorkomen om vervelende klachten tegen te gaan.

Verschil acute en chronische hoest bij paarden

Er wordt op dit gebied een onderscheid gemaakt tussen twee typen. Bij acute hoest kunnen de symptomen na een goede behandeling al binnen één tot twee weken verdwijnen. Wel is een paard pas na ongeveer drie maanden weer in optimale conditie. Als de acute vorm niet tijdig behandeld wordt, kan het overgaan in een chronische variant.

In dit geval is het natuurlijke reinigingsvermogen van de longen van een paard verstoord, waardoor de luchtwegen verkleinen en verstoppen. Op de lange termijn kan dit complicaties opleveren voor het ademhalingssysteem van een paard, waardoor hij of zij kortademig wordt. Uiteindelijk kunnen de longblaasjes opblazen en scheuren, wat een onomkeerbaar, schadelijk effect heeft.

Wat zijn de oorzaken en symptomen van hoesten bij paarden?

Wanneer een paard acute hoest heeft, kan hij of zij last krijgen van plotselinge koorts, kortademigheid, een loopneus en opgezwollen lymfeklieren in de nek en op het hoofd. Ook kan hierbij een verminderde voeropname en belangstelling voor de omgeving optreden. Als dit langer dan twee weken aanhoudt, zonder een duidelijk herstel, wordt gesproken van chronische hoest. Bij chronische hoest is er sprake van moeilijk ademhalen, een continue verhoogde ademfrequentie, veel zweten, snelle vermoeidheid, een gebrek aan motivatie en kleverige, verkleurde neusafscheiding.

Hoesten bij paarden kan door verschillende oorzaken optreden, zoals:

  • Allergieën;
  • ammoniakrijke lucht in een stal;
  • hoge luchtvochtigheid in een stal, waardoor schimmelgroei optreedt.
  • het onnodig opdoen van dekens, wat leidt tot oververhitting en zweten.
  • te weinig beweging;
  • veel spanning;
  • slechte kwaliteit voer of strooisel;
  • veel stofontwikkeling in een stal;
  • bacteriën, virussen en infecties.

COPD bij paarden, wat staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, is een voorbeeld van een chronische aandoening, waarbij het longweefsel minder elastisch wordt. COPD bemoeilijkt het in- en uitademen voor een paard. Een ander voorbeeld is dampigheid bij paarden. Een paard dat dampig is, heeft een verslechterde conditie en een lager uithoudingsvermogen. Hierdoor heeft een dampig paard moeite met ademhalen en hij of zij kan zelfs schokkerig gaan ademhalen.

Hoe kun je hoesten bij paarden verminderen en voorkomen?

Door de schade die aangericht wordt door chronisch hoesten bij paarden is het belangrijk hier adequaat op te reageren. Paarden die veel hoesten, kun je bijvoorbeeld laten behandelen met behulp van Chinese kruiden en Shiatsu. Bij Chinese kruiden wordt een prikkel gegeven tot herstel, waarbij allerlei factoren in kaart gebracht worden. Shiatsu is daarnaast een behandeling uit de Oosterse geneeskunde, waarbij massage en acupunctuur gebruikt worden.

Hoesten bij paarden

In aanvulling hierop kunnen extra supplementen gegeven worden om je paard te behandelen, maar het is ook belangrijk om een bezoekje aan de dierenarts te brengen voor een passende oplossing. Bovenal is het tijdens het herstel belangrijk om een stoffige, tochtige stal te vermijden.

Er zijn ook een aantal manieren om hoesten bij paarden te voorkomen:

  • Veel in de wei zetten, zodat je paard minder in een stoffige stal staat.
  • Voorkomen dat je paard op de tocht staat.
  • Overgaan op houtsnippers of vlas in plaats van stro om een minder stoffige stalbodem te creëren.
  • Stal schoonhouden en een ammoniaklucht voorkomen.
  • Hooi van tevoren bevochtigen, waardoor het minder stoffig is.
  • Je paard regelmatig inenten tegen virussen.

Het is vooral belangrijk om op het gebied van preventie te letten op de kwaliteit van ruwvoer, omdat stoffig ruwvoer gemakkelijk een bacteriële of schimmelinfectie veroorzaakt en daardoor hoesten bij paarden. Droog of stoffig ruwvoer kun je het beste voor toediening even laten weken om bacteriegroei tegen te gaan. Daarnaast mag vochtig hooi niet te lang blootgesteld worden aan hoge temperaturen.

De stal van je paard moet regelmatig geventileerd worden om de luchtvochtigheid in de ruimte te regelen. Dit vermindert tevens de kans op schimmelsporen en ongewenste gassen. Ondertussen moet je paard voldoende beweging krijgen, aangezien dit de zelfreiniging van de luchtwegen bevordert.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen