5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Blaasontsteking bij katten

 

Blaasontsteking (cystitis) bij katten herkennen en behandelen

Heeft je kat de laatste tijd moeite met plassen? Wordt er gemiauwd wanneer je dierenvriend op de kattenbak zit en ruikt de urine anders dan normaal? Dan is de kans aanwezig dat je kat last heeft van een blaasontsteking. Zowel katers als poezen kunnen last van deze aandoening krijgen. Echter is er een goede behandeling mogelijk zodat je kat zich binnen korte tijd weer helemaal de oude voelt.

Wat houdt een blaasontsteking bij de kat in?

Een blaasontsteking wordt in medische termen ook wel cystitis genoemd. Bij cystitis is er sprake van een ontstoken binnenwand van de blaas, waardoor de kat een constante aandrang voelt om te plassen en vaak kleine beetjes plast. Vaak zijn katten ook tijdelijk minder zindelijk, waardoor ze onbedoeld op andere plekken in huis kunnen plassen. Er zijn meerdere soorten blaasontstekingen die bij de kat kunnen voorkomen. Bij een groot deel van de katten is er sprake van een idiopathische cystitis, wat betekent dat de kat steriele, schone urine heeft zonder groei van bacteriën. Er is in dit geval sprake van een ontsteking waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden. Zeldzamer is de bacteriële ontsteking, waarbij wel sprake is van ontstekingscellen in de urine. Deze ontsteking komt voornamelijk voor bij oudere katten en katten met gezondheidsproblemen. Ten slotte kan cystitis ook veroorzaakt worden door blaasgruis. Katten staan erom bekend dat ze weinig drinken. Wanneer katten echter té weinig drinken, kunnen er kleine kristallen ontstaan welke de blaaswand irriteren en een ontsteking veroorzaken.

Oorzaken van een blaasontsteking bij katten

Er zijn meerdere redenen waarom je kat een blaasontsteking of cysitis kan krijgen. Bij blaasgruis en een bacteriële ontsteking is de oorzaak snel duidelijk, echter bij een idiopathische cystitis is het meer puzzelen om te achterhalen waarom je kat deze aandoening heeft. Wanneer een kat zich regelmatig gespannen voelt, worden er stresshormonen aangemaakt die op den duur de blaaswand kunnen beschadigen. Ook kunnen onder invloed van spanning en stress de zenuwen in de blaas overprikkeld raken, en kan de slijmvlieslaag in de blaas veranderen. Dit zorgt op zijn beurt voor blaasontstekingen. Ook overgewicht, te weinig drinken en problemen met de kattenbak worden gezien als mede-veroorzakers van deze aandoening. Bij een zeer klein deel van de gevallen wordt er bij de kat een poliep, tumor of een aangeboren afwijking gevonden als oorzaak.

Hoe gaat de dierenarts cystitis bij je kat behandelen?

Cystitis bij de kat is een vervelende aandoening, maar is zelden levensbedreigend en kan in de meeste gevallen snel verholpen worden. Bij een idiopathische cystitis is over het algemeen geen behandeling nodig, maar wordt er zo nodig een ontstekingsremmende pijnstiller gegeven met een advies voor extra vochtinname. Wanneer er na onderzoek van de urine bacteriën worden aangetroffen, krijgt je kat ook een antibioticakuur. Daarnaast kan er ontspannende medicatie voorgeschreven worden, zodat de blaaswand minder geïrriteerd raakt bij het persen tijdens het plassen. Ook speciaal dieetvoer tegen blaasgruis helpt bij de behandeling en het in de toekomst voorkomen van deze aandoening. Wanneer er sprake is van blaasstenen, een tumor of een andere afwijking, is een operatie noodzakelijk om de aandoening te verhelpen.

Blaasontsteking bij katten

Wat kun je zelf doen bij een kat met blaasontsteking?

Cystitis bij je kat kan je niet altijd voorkomen, maar er zijn een aantal tips die het jou en je dierenvriend gemakkelijker maken. Zo kan je ervoor zorgen dat je kat altijd toegang heeft tot vers drinkwater, bijvoorbeeld met een fonteintje. Ook het geven van nat voer zorgt voor extra vochtinname bij je kat. Wanneer je kat al last heeft, dan is het in een enkel geval belangrijk om de vinger aan de pols te houden.
Mocht je bijvoorbeeld een kater hebben met een blaasontsteking die niet meer kan plassen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De urine kan zich ophopen en een niervergiftiging veroorzaken, wat uiteindelijk fataal kan zijn. Ook wanneer je kat zich terugtrekt, slecht eet of een zieke indruk maakt, is het belangrijk om aan de bel te trekken.

Tot slot over blaasontsteking bij katten.

Stress kan door verschillende factoren veroorzaakt worden en is vaak moeilijk te herkennen door baasjes, omdat katten meester zijn in het verbergen van pijn en hun emoties. Omdat stress een belangrijke veroorzaker is van blaasontstekingen bij katten, wil je je maatje natuurlijk zo goed mogelijk helpen. Wanneer je kat last van stress heeft, is het belangrijk om plekjes te creëren waar je kat zich kan terugtrekken, en te zorgen voor voldoende mogelijkheden voor spel en ontspanning. Ook het maken van een eigen ren in de tuin zorgt voor een veilig gevoel bij je kat, waardoor stress verminderd wordt.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen