5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Rotstraal bij paarden

 

Rotstraal bij paarden: Wat is het en wat kun je ertegen doen?

Tijdens natte perioden kunnen paarden last krijgen van de aandoening rotstraal, een veel voorkomend problemen aan de hoef van dit edele dier, wat ter hoogte van de straal voorkomt. Deze hoefziekte komt bij ongeveer 45 procent van de paarden in Nederland voor en zorgt voor een dikke en zwarte straal, hoefstraal. Daarnaast kan de voet onderaan de benen aangetast worden. Het is dus belangrijk om de rotstraal vroegtijdig op te sporen en de juiste behandeling te geven. Ook zijn er een aantal manieren waardoor rotstraal voorkomen kan worden.

Wat is rotstraal precies?

Aan het uiteinde van de benen van een paard zitten de voeten, met daaraan de hoef. In de zool van een hoef zit de straal, waarbij straalgroeven de verbinding maken met de zool die hieromheen ligt. Deze straal fungeert als schokdemper wanneer een paard contact maakt met de grond tijdens beweging. Een gezonde straal is hierbij hard, maar tegelijkertijd flexibel en voorzien van een slechts klein kuiltje. In het geval van rotstraal, ziet de straal van paarden er echter anders uit. Er treedt dan een bacteriële infectie op, waardoor de straal slapper wordt en er rottig uitziet. Ook wordt de straal kleiner, waarbij diepere en smallere groeven ontstaan.

Welke symptomen veroorzaakt de aandoening?

Een dikke en zwarte straal is het bekendste symptoom van rotstraal. Wanneer de infectie erger wordt, en de gevoelige lagen van de voet van een paard dus aangetast worden, kan het gebied ook pijnlijk aanvoelen wanneer het wordt schoongemaakt. Uiteindelijk kan de aandoening lijden tot kreupelheid.

Hoe ontstaat rotstraal bij paarden?

Tijdens regenachtige perioden worden weides vaak erg nat en modderig, waardoor de huid in de straal en kootholte in de benen van paarden verweken en bacteriën makkelijk binnendringen. Een weke huid in de kootholte en straal zorgt namelijk voor een verminderde weerstand op deze plekken. Veelal begint deze aandoening in de middelste straalgroeve, omdat deze erg nauw is en bacteriën zo snel kunnen ophopen en tot een ontsteking kunnen leiden. Andere oorzaken voor een infectie in de kootholte of straal zijn:

  • Slechte hoefverzorging;
  • gebrek aan beweging;
  • slechte of tekorten in de voeding;
  • te diep met een hoevenkrabber krabben;
  • abnormale hoefgroei;
  • chronische kreupelheid en daardoor een slechte bloedcirculatie naar de straal;
Rotstraal bij paarden

Welke behandelingen bestaan er voor deze hoefziekte?

Het is belangrijk om je paard de juiste manier behandeling te geven om rotstraal effectief aan te pakken. Hiervoor moet je eerst de precieze oorzaak achterhalen, waarna een hoefsmid de ontstoken delen van de straal vaak kan wegsnijden. Vervolgens is er rust nodig voor het herstellen van de balans in de hoef. Daarnaast moet de stal van een paard met deze ziekte zo droog en schoon mogelijk gehouden worden, waarbij de straal zo min mogelijk in aanraking mag komen met urine.

Een andere behandeling is het grondig schoonmaken van de straal en voldoende beweging verzorgen voor je paard. De bodem speelt hierbij wel een cruciale rol, omdat een modderige ondergrond de infectie niet zal verminderen. Ook hierbij is het beter om een droge ondergrond uit te kiezen. Paarden met een hogere weerstand zijn overigens beter bestand tegen de ziekte. Tevens is het belangrijk om geen afsluitende middelen te gebruiken, aangezien bacteriën zich dan makkelijker vermenigvuldigen. Laat een stal lekker veel ventileren, omdat ook de aanwezigheid van voldoende zuurstof de vermenigvuldiging van bacteriën afremt.

Hoe kan rotstraal voorkomen worden?

Het beste geneesmiddel is het voorkomen van rotstraal bij paarden. Dit is mogelijk door een schone en droge leefomgeving te verzorgen. Mest de stal regelmatig uit en zorg ervoor dat je paard op een droge ondergrond beweegt. Ook moeten de hoeven van paarden elke dag uitgekrabd worden om bacteriën te verwijderen, waarbij je moet letten op eventuele symptomen van de hoefziekte. Hoe eerder het namelijk ontdekt wordt, hoe sneller het weer verholpen kan worden.

Daarnaast is het verstandig elke zes tot acht weken een hoefsmid langs te laten komen. Zorg ondertussen voor voldoende beweging voor je paard. Dit stimuleert namelijk de doorbloeding van de hoeven, waardoor afvalstoffen en bacteriën beter worden afgevoerd. Maak overigens de zool van de hoef weerbaarder door voedingssupplementen toe te voegen aan de voeding voor je paard. Hiervoor zijn zwavelhoudende voedingsstoffen belangrijk. Uiteindelijk zorgt dit voor een gezonde, flexibele hoef en straal.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen