5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Incontinentie bij katten

Incontinentie (urineverlies) bij katten

Naarmate een kat ouder wordt, kunnen er problemen ontstaan met het gestel, waaronder incontinentie. Dit heet ook wel urineverlies en duidt op problemen bij het plassen en poepen. Hierbij kan je kat of poes urine of andere ontlasting achterlaten in huis, wat erg vervelend is. Hoe wordt incontinentie bij katten veroorzaakt, wat zijn de symptomen van urineverlies en welke manieren van behandeling zijn er om je kat die incontinent is te verzorgen?

 

Oorzaak van incontinentie bij katten

Een kat of poes wordt vaak incontinent naarmate de leeftijd stijgt. Hierbij worden de spieren namelijk zwakker, wat betekent dat er minder controle uitgeoefend kan worden op de vitale organen en systemen, zoals de darmen en urinewegen. Doordat de spieren hier niet goed gebruikt worden om plas of poep op te houden, kan er urineverlies ontstaan. Vaak is artritis ook een oorzaak van incontinentie bij oudere katten, waarbij het zelfs pijnlijk kan zijn om op de kattenbak te gaan zitten.

Één op de tweehonderd katten krijgt last van diabetes mellitus, wat een verhoogde productie van urine en overmatig urineren veroorzaakt. Urineverlies is een van de symptomen van deze aandoening. Een oudere kat of poes kan tevens last krijgen van cognitieve beperkingen, waar meer dan 80 procent van de katten met een leeftijd van zestien tot twintig jaar last van heeft. Hierbij is een poes gedesoriënteerd en kan bijvoorbeeld vergeten waar de kattenbak is. Andere oorzaken van urineverlies en incontinentie zijn:

  • De baas en urinewegen sluiten niet goed aan op elkaar, wat een aangeboren afwijking is.
  • De sluitspier van de blaas functioneert niet goed. Het kan aangeboren zijn, maar kan ook naar verloop van tijd ontwikkelen, zoals na een sterilisatie of castratie.
  • De blaas is overprikkeld, wat onder andere kan ontstaan door een blaassteen, ontsteking of tumor.
  • Er is sprake van een verlamming van de blaas, bijvoorbeeld naar aanleiding van een aanrijding, waardoor een kat incontinent wordt.

Hoe herken je een incontinente kat of poes?

De symptomen bij katten van incontinentie lopen uiteen, wat afhangt van de oorzaak. Toch kun je urineverlies wel op een aantal manieren herkennen bij je kat of poes, bijvoorbeeld als hij of zij moeite heeft met plassen en poepen. Een ander symptoom is sporen van urine in huis, omdat je kat misschien niet merkt dat hij of zij urineverlies heeft. Moeilijk onder controle te houden diarree is een ander kenmerk van incontinentie, waarbij ontlasting kan blijven hangen in de vacht.

Je poes of kat is tevens incontinent als er sprake is van drainage, anale roodheid of een zwelling. Urineverlies leidt ook tot het obsessief likken van katten tussen de achterpoten. Als een poes incontinent is door een zenuwbeschadiging kan het dier met de staart gaan hangen of moeite hebben met lopen. Overigens kunnen katten als ze incontinent zijn stoppen met het gebruiken van de kattenbak.

Incontinentie bij katten behandelen

Urineverlies bij een kat die incontinent is, is erg vervelend. Er zijn gelukkig een aantal manieren om urineverlies te behandelen en verzorgen. Hiervoor dien je eerst naar de dierenarts te gaan om een diagnose te laten stellen voor incontinentie. Dan wordt de oorzaak vastgesteld en een juiste behandeling voorgeschreven.

Incontinentie bij katten

Mogelijke incontinentie behandelingen zijn:

  • Betere voeding, waardoor zich minder makkelijk blaasstenen vormen in de urinewegen. Ook kan er specifieke voeding worden gegeven om de spijsvertering te ondersteunen en diarreevorming te verminderen door middel van eiwitten, vezels en probiotica.
  • Spierstimulans, om je poes of kat die incontinent is meer controle te geven over de spieren van de urinewegen.
  • Aanpassingen in huis om het makkelijker te maken voor je kat om op de kattenbak te gaan. Je kunt bijvoorbeeld meerdere kattenbakken in huis plaatsen of een model met lagere zijkanten kopen.
  • Medicijnen, waarbij je huisdier een kuur meekrijgt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij aandoeningen zoals blaasontsteking, een slecht werkende sluitspier en blaasverlamming.
  • Kijkoperatie, wat wordt gebruikt om een slecht werkende sluitspier van de urinebuis te vernauwen. Hierbij wordt onder het slijmvlies een opvulmiddel ingespoten, waardoor er minder kracht nodig is om de urinebuis af te sluiten. Zo wordt urineverlies bij een kat die incontinent is verminderd en voorkomen.
  • Operatie, oftewel het operatief verwijderen van blaasstenen, verkeerd aangelegde urineleiders en tumoren. Hierbij dienen katten wel terug te komen op controle, omdat ze opnieuw kunnen ontstaan.

Incontinentie supplement voor katten

Naast deze behandelmethoden kun je je kat ook altijd supplementen bijvoeren, ook voordat je poes of kater incontinent is. Een supplement kan namelijk incontinentie voorkomen of verminderen, bijvoorbeeld door stressgevoelens weg te nemen. Ook stimuleren bepaalde supplementen de blaasspieren, waardoor urineverlies verminderd wordt. Een natuurlijk supplement zonder chemische toevoegingen kun je bijvoeren via het voer van je kat. Tevens voorkom je zo in veel gevallen dat er blaasontsteking of blaasgruis ontstaat, wat tot incontinentie kan leiden.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen