5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Diarree bij katten


Diarree bij katten, waarom en wat doe je er aan?

Normaal gesproken moeten katten 1 tot 2 maal daags poepen. Meestal is dit goed gevormde en stevige ontlasting met een bruine kleur. Wanneer katten de diarree hebben, merk je dit aan een zachte of waterige ontlasting, dun of brijachtig met een lichtere of donkere kleur dan gewoonlijk. Ook kan er bloed of slijm in de ontlasting zitten. Gezien de vele mogelijke oorzaken hiervan zal ook jouw kat waarschijnlijk er ooit in zijn leven mee te maken krijgen. Wat moet je dan weten, wat moet je doen en wanneer moet je in actie komen en naar de dierenarts gaan?

Acute, chronische en recidiverende diarree bij katten

Moet jouw kat vaak kleine beetjes zachte ontlasting poepen, al dan niet met bloed of slijm? Zit hij veel te persen? Dat kunnen aanwijzingen zijn dat de oorzaak van het probleem in de dikke darm ligt. Produceert je kat juist grote hoeveelheden waterige ontlasting en valt daarbij ook af? Dan is het een aanwijzing voor een dunne darmprobleem. Vaak zie je ook een combinatie van deze symptomen. Acute katten diarree duurt ongeveer een week. Wanneer je poes of kater er langer dan een week last van heeft, is er sprake van 'chronische diarree'. Komt het met regelmaat terug, dan noem je het ‘recidiverende diarree’. De oorzaken van de schijterij en het vele poepen lopen uiteen van een onschuldig spijsverteringsprobleem tot een ernstige onderliggende aandoening.

  • Voeding - Wanneer je kat iets verkeerds gegeten heeft of iets wat hij niet kan verteren, kan dat dunne poep tot gevolg hebben. Ook kan het veroorzaakt worden doordat katten allergisch worden voor bepaalde bestanddelen in de voeding, zelfs wanneer ze dit voer al jarenlang eten.
  • Infecties - Vaak ook is de oorzaak van dunne ontlasting bij katten een infectie. Het Parvovirus (kattenziekte), een Corona- of Rotavirus zijn veel voorkomende boosdoeners. Ook bacteriën, zoals salmonella en Campylobacter, kunnen de oorzaak zijn. Jonge katten krijgen vaker last van infectieuze diarree dan volwassen dieren omdat ze nog niet voldoende weerstand opgebouwd hebben.
  • Parasieten - Wormen zijn de meest voorkomende parasieten. Ze kunnen een hardnekkige diarree veroorzaken waarvoor een behandeling nodig is.
  • Vergiftiging - Veel gifstoffen veroorzaken maag-darmklachten zoals misselijkheid, braken en dunne ontlasting. Schoonmaakmiddelen, planten waaronder een Kerstster en gewone levensmiddelen zoals chocola, druiven en rozijnen zijn giftig voor je dier. Wanneer je denkt dat dat jouw kat een giftige stof binnen heeft gekregen, neem dan direct contact op met je dierenarts.
  • Inflammatory Bowel Disease - Een chronische ontsteking van de darmwand (Inflammatory Bowel Disease) komt regelmatig voor bij katten. De symptomen variëren van regelmatige tot ernstige diarree, braken en sterke vermagering. Behandelen met een dieet en medicijnen kan dan noodzakelijk zijn.
  • Darmtumoren - Darmtumoren komen nogal eens voor bij de al wat oudere katten. Een tumor kan de darm of een deel daarvan afsluiten. De behandeling geschiedt via een operatie en/of chemotherapie, afhankelijk van het type tumor en de plek.
Diarree bij katten

Behandeling van diarree katten

Een kat moet elke dag eten anders bestaat het risico op leververvetting waardoor het dier nog veel zieker wordt. Als je poes of kater pas net dunne ontlasting heeft en niet ziek is, kun je het dier licht verteerbare voeding geven. Bijvoorbeeld gekookte kip met gekookte rijst of speciale voeding verkrijgbaar bij de dierenarts. Op deze wijze kan het maag-darmkanaal tot rust komen en zal in het algemeen het dier binnen een week weer beter zijn. Zorg ervoor dat je dier voldoende drinkt.

Wanneer naar de dierenarts?

Meestal is de kat gezond genoeg en is het veelal een kwestie van uitzieken. Gaat het echter om een kitten met diarree dan moet je meteen naar de dierenarts. Een kitten kan erg snel ziek worden wanneer het diertje geen eten en drinken binnenhoudt. Ook moet je contact opnemen met je dierenarts wanneer:

• de kat koorts krijgt
• niet meer drinkt of eet en/of overgeeft
• het langer dan een week duurt
• herhaaldelijk terugkomt

Diarree bij katten: Voorkomen is beter dan genezen

Zorg altijd voor vers eten en water. Ook hygiëne is belangrijk, verschoon dus regelmatig de kattenbak. Laat je dier regelmatig ontwormen en wissel zelden of heel geleidelijk van voer.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen