5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Agressie bij paarden

 

Agressie bij paarden herkennen.

Het liefste paard kan ineens omslaan in een agressief monster en hard van zich af slaan. De woede kan gericht zijn op een ander paard, maar ook op de ruiter.
Een paard is een vluchtdier, daarom is in de natuur is wegrennen bij gevaar de eerste reactie. Pas als wegrennen geen optie is kan het paard agressie worden, en gaat het in de aanval. Meestal gebeurt dat via kleine signalen. Als de boodschap niet duidelijk genoeg is, worden de signalen groter. Voor je het weet draaien de oren niet alleen een keertje naar beneden of zwiept er een staart, maar wordt er een achterbeen opgetild of gebeten.

Verschillende oorzaken bij het ontstaan van agressie bij paarden.

  • Pijn. Loopt hij kreupel of ligt er een slecht passend zadel op de rug? Of heeft je paard ergens een wondje?
  • Angst. Dwing je je paard ergens langs waarvan hij eerder is geschrokken? Singel je heel plotseling aan waardoor je paard schrikt?
  • Verveling. Een paard dat het grootste deel van de dag in een stal wordt opgesloten is afhankelijk van ‘zijn’ mens. Als die ook nog eens langsloopt zonder om te kijken is schoppen tegen de stal een logische reactie. Het levert misschien een snauw op, maar ook dat is aandacht.
  • Dominantie. Sommige paarden zijn graag de baas en willen de hoogste plaats in de rangorde. Maar jij bepaalt waar je paard naartoe gaat en wilt niet dat je paard als een ongeleid projectiel over het wedstrijdterrein rent. Voor je het weet heb je een continue discussie over het leiderschap.
  • Territoriaal gedrag. Een paard dat opgesloten staat op stal kan die stal als zijn terrein beschouwen. Iedereen die onaangekondigd binnenstapt wordt als indringer beschouwd.
  • Ziekte. Tumoren kunnen ervoor zorgen dat de hormoonhuishouding van streek raakt of dat er een soort van kortsluiting ontstaat in de hersenen. Hierdoor kunnen paarden, in zeldzame gevallen, agressief gedrag vertonen.

Omgaan met een agressief paard.

In de meeste gevallen is agressief gedrag een manier van aandacht trekken, probeer het dan te negeren. Voorkom verveling, laat je paard veel buiten en geef hem veel afwisseling in het werk. Bij territoriaal gedrag is het handig om even te waarschuwen dat je de stal binnen komt lopen. Een dominant paard dat slaat naar andere paarden op wedstrijd kun je het beste een rood lintje in de staart doen, want het slaan leer je niet zomaar meer af. Grondwerk kan helpen om de rangorde tussen jou en je paard beter vast te stellen. Daarnaast kan een natuurlijk rustgevend voedingssupplement veel uitkomst bieden bij hete en agressieve paarden. 

Agressie bij paarden

 

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen